Zelen

Zelen

 Zelen
Zelen je bela sorta vinske trte. Pogosto jo štejejo med avtohtone sorte. Sodeč po dosegljivih podatkih uspeva samo v (zgornji) Vipavski dolini, sicer pa se je v zadnjem desetletju precej razširil.
-
Na svetu je veliko sort in vin s podobnimi imeni (Verdicchio, Vedruzzo, Verdejo, Vinho verde, Zelenčič), a z njimi ni istoveten. Obstajala naj bi tudi sorta Pokov zelen, ki so jo sadili v spodnji Vipavski dolini, ima jajčaste jagode in naj bi dajala vino slabše kakovosti od Zelena.
-
Tudi Vertovc piše o Zelenu z jajčastimi in poleg tega o Zelenu z okroglimi jagodami. Ime naj bi imel po barvi listja, ne po barvi grozdja.
Odpornost. Občutljiv je za bolezni (peronospora, gniloba), za pozebo. Za dobro kakovost grozdja je pomembna čim bolj sončna lega. Primerne so vse vzgojne oblike, daje pa najboljše pridelke, če je trta obrezana na šparon. 
  • Rozga. Ima srednje dolge internodije, je rumenkaste barve, s temnimi progami in drobnimi temnimi pikicami. Presek je okroglaste oblike.
  • Vršiček. Zelen, rahlo rdečkast, volnat.
  • List. Srednje velik, petdelen, zelenkaste barve, na spodnji strani mrežast. Na obeh straneh je gol.
  • Grozd. Srednje majhen, koničaste oblike, srednje nabit. 
  • Jagoda. Okrogla, srednje debela, zelenkastorumene barve ter posuta z drobnimi rjavimi pikicami. Ima izrazit oprh. Jagodna kožica je tanka.
  • Bujnost. Srednje močna.
  • Dozorevanje- Srednje pozno.
  • Uporabnost. Ne dosega prav posebno visokih koncentracij sladkorja, razen če se pridelek nekoliko omeji. Med številnimi tipi te sorte, je potrebna dodatna selekcija iz starih vinogradov. Od drugih starih domačih sort se loči predvsem po svojstveni aromi, ki jo je zelo težko opisati; morda gre za vonj po sadju, hruškah in jabolkih. Stari pridelovalci vedo povedati, da je, ko so ga pretakali, omamno dišala vsa klet. Vino je običajno rumenkaste barve z zelenimi odtenki. Pridelujejo ga v suhih in polsuhih različicah. Je zelo perspektivna sorta, cenjena na domačem in tudi nekaterih tujih trgih. Prilega se k lažjim jedem -perutnini in morskim ribam.
Ime:
E-naslov:
Zadeva:
Komentar:
Vnesite zapordje znakov kot jih vidite v zgornjem polju
E-Novice
Aktualno

Stik
an image
Medpodjetniški Izobraževalni Center
Sevno 13
 
8000
Novo mesto

Email: centerizobrazbe@gmail.com

Srebrniče 041616540, Butična tržnica: 059076159
Učilna okusov Lj. 041786178