Rumeni muškat

 Rumeni muškat

Rumeni muškat
Rumeni muškat je bela sorta vinske trte. Sinonimi so Gelber Muskateller, Beli muškat, Weissgelber Muskateller, Gruner Muskateller, Muskattraube, Schmeckende Weyrer, Weihrauch, Bily muskatel, Weier muskately, Bela dinka, Moscata bianca, Moscatel morisco, Muškat žuti.
-
V skupino Muškatov spada prek 150 sort, med katerimi sta v Sloveniji najbolj znana Rumeni muškat in Muškat Ottonel, ki sta sicer po izvoru povsem različna. Grški raziskovalci so med posameznimi sortami v skupini Muškatov ugotavljali genetsko različnost (Stavrakakis in Biniari, 1998).
-
Rumeni muškat pridelujejo v vseh treh vinorodnih deželah Slovenije. Velja za najstarejšo sorto, ki jo pozna človeštvo, izvira pa iz Male Azije. Po svetu ni preveč razširjena, čeprav jo najdemo na več celinah.
   
Uporabnost. Vsebnost sladkorja v moštu ni visoka (do 76 °Oe). Vino je zelo aromatično in se v polsladkih in sladkih različicah prileže ob slaščicah. Rumeni muškat je primeren tudi kot namizna sorta.
  • List. Srednje velik, petdelen, z ostrimi zobci, ki so na vrhu rumeni. Zgornja stran lista je gola, spodnja pa obrasla z dlačicami. Listni pecelj je srednje dolg, močan in gladek.
  • Grozd. Srednje velik, zbit in valjaste oblike, včasih tudi raztresen ali razvejan (130-150 g).
  • Jagoda. Velika, okrogla, rumenozelena, na sončni strani porjavi.
  • Rodnost in bujnost. Sorta rodi bogato in ima odlično muškatno aromo.
  • Tla in pogoji. Zahteva tople lege, saj le tako daje kakovostno, dišavno grozdje, ki sicer v slabih letinah težko dozori in nima muškatne arome. Najbolje uspeva v šparonskih oblikah (Hrček in Korošec-Koruza, 1996).
  • Čas zorenja. Zori pozno.
  • Zanimivosti. Vertovc (1844) piše o muškateljki: Večidel rade rode, pa vendar se ne smejo v vinogradih pri režnji preveč z zarodnim lesam obkladati; prigoditi se zna, de vso moč v grozdje obrnejo in zarodniga lesa za prihodno leto ne napravijo. Ves mrčes muškat pozna, še clo lačen zajec po zimi njegove mladičke pred vsimi drugimi prav rad ogloduje ...
     
Ime:
E-naslov:
Zadeva:
Komentar:
Vnesite zapordje znakov kot jih vidite v zgornjem polju
E-Novice
Aktualno

Stik
an image
Medpodjetniški Izobraževalni Center
Sevno 13
 
8000
Novo mesto

Email: centerizobrazbe@gmail.com

Srebrniče 041616540, Butična tržnica: 059076159
Učilna okusov Lj. 041786178