Rebula

Rebula

Rebula 
Rebula je bela sorta vinske trte, ki raste v Vipavski dolini, Goriških brdih, na Krasu in v severni Italiji. Od vseh starih domačih sort v Sloveniji najbrž tudi najbolj razširjena. Spada v zahodnoevropsko skupino sort Proles occidentalis.
-
Izvira iz Italije, iz okolice Vicenze in Verone. Prve omembe te trte segajo celo v 14. stoletje. V Italiji jo imenujejo Ribolla (gialla), tudi Ribolla (bianca), pri nas pa srečamo sinonime Rumena, Zelena in Gerganja, ki je hkrati ime za drugo sorto.
-
Rumena in Zelena naj bi bila različka. Vertovc (1844) piše o šestih različkih, od zelo rodnih do operhljivk, ki ne dajo pridelka, saj se jagode osujejo. Ime naj bi izhajalo iz dejstva, da je vino te sorte nekoliko bogatejše z jabolčno kislino, ki se v spontanem biološkem razkisu spomladi razgradi, pri čemer nastane ogljikov dioksid in se zdi, da rebula ponovno vre (re-boiling).
Odpornost. Proti boleznim ni posebej odporna. Ob primernih pogojih obilno rodi in daje pridelek solidne kakovosti. Pri prevelikih obremenitvah je občutljiva za sušo. 
Pri klasični pridelavi rebule je bilo včasih opaziti obroč pene v kozarcu - kot znamenje razkisa. Poznana je tudi t. i. Nora rebula, ki ima samo moški cvet in nikoli ne rodi grozdja, kar povzroči njeno bujno, »noro« rast
  • Rozga. Progasta, bledo rumenkaste barve in temno pikčasta.
  • Vršiček mladike je svetlo zelen, nekoliko obrasel, volnat. List. Srednje velik, cel ali tridelen, s plitkimi gornjimi stranskimi sinusi. Je svetlo zelene barve, jeseni pa značilno porumeni.
  • Grozd. Srednje velik do velik, valjast, nabit.
  • Jagoda. Debela, okrogla in pokrita z oprhom. Jagodna kožica je debela.
  • Bujnost. Trta je srednje bujna. Čas dozorevanja. Rodi srednje pozno. Pogoji in tla. Dobro uspeva tudi v intenzivnejših gojitvenih oblikah.
  • Uporabnost. Običajno je sladkorja v moštu okrog 75 °Oe, lahko tudi več, če so rastne razmere ugodne in pridelek po trsu ni prevelik. Sorta je primerna za zobanje. Najboljše je mlado vino, ki je osvežujoče, z več kisline in značilno pogreni na pookusu. Poda se k ribam, posebno k postrvi. Prileže se tudi ob drugih jedeh, zlasti ob testeninah in rižoti.
Ime:
E-naslov:
Zadeva:
Komentar:
Vnesite zapordje znakov kot jih vidite v zgornjem polju
E-Novice
Aktualno

Stik
an image
Medpodjetniški Izobraževalni Center
Sevno 13
 
8000
Novo mesto

Email: centerizobrazbe@gmail.com

Srebrniče 041616540, Butična tržnica: 059076159
Učilna okusov Lj. 041786178