Pinela

Pinela

 Pinela
Pinela je bela sorta vinske trte, doma v zgornji Vipavski dolini (nekateri menijo, da je avtohtona). Redkeje jo gojijo tudi v Furlaniji - Julijski krajini, kjer se imenuje Pinella.
-
V zadnjih petnajstih letih so jo znova posadili na večjih površinah v Vipavski dolini, saj je bila pred izumrtjem. Vertovc (1844) piše, da je pinjela po vsih Ipavskih nogradih, in tudi v Bregu tako imenovana ... Loči dva različka, ki sta: 4 pinjela z rumenkastim lesom, žlahtna, 2. pinjela z rdečkastim lesom, velikimi belimi očesi, operhljiva.
  • Rozga. Šibka, svetlo rjava.
  • List. Temno zelen, tridelen ali cel, srednje velik.
  • Vršiček. Svetlo zelen, volnat.
  • Grozd. Majhen in okroglast.
Uporabnost. Pinela daje nevtralna, pitna vina z rahlo cvetlično aromo in primerno kislino. Če ni preobremenjena, so vina zelo dobra, občasno tudi vrhunska. 
  • Jagoda. Srednje debela in nekoliko podolgovata, rumenkaste barve. Jagodna kožica je tanka. Vertovc pravi, da naj bi bile »jagodice nekoliko stisnjene in cukrene«. V resnici niso preveč sladke; morda so za tiste čase pač bile, saj so imele druge sorte še manj sladkorja. Danes ta sorta dosega stopnjo do 80 °Oe. PBujnost in rodnost. Pridelek je običajno količinsko dober. Bujnost ni izrazita, sorta zori srednje pozno.
  • Odpornost. Občutljiva za pepelasto plesen in gnilobo, kar so avtorji poznavalci ugotavljali že pred stoletjem ali dvema. Odporna je proti pozebam.
Ime:
E-naslov:
Zadeva:
Komentar:
Vnesite zapordje znakov kot jih vidite v zgornjem polju
E-Novice
Aktualno

Stik
an image
Medpodjetniški Izobraževalni Center
Sevno 13
 
8000
Novo mesto

Email: centerizobrazbe@gmail.com

Srebrniče 041616540, Butična tržnica: 059076159
Učilna okusov Lj. 041786178