Štajerska belina

Štajerska belina

Štajerska belina Štajerska belina je bela sorta vinske trte s sinonimi: Grobweisse, Schillcher (okolica Ljutomera), Belina (Slovenske gorice), Debela belina, Velka belina, Borzenauer, Biela belina velika, Weisse, Braune, Weissstock, Hunnentraube, Burgegger, Grobweisse, Absenger, Grobe, Bauernweinbeer, Weissgrobe, Belina drobna idr.
Če je vreme suho spomladi in jeseni, da dobro vino, sicer ni kakovostno (Vošnjak, 1872). Sorto so v zadnjem desetletju na Štajerskem poimenovali Ranfol.
-
V raziskavah iz leta 2008 (Stajner in sodelavci) so ugotovili, da Belina (iz primorskih kolekcijskih nasadov) in Heunisch nimata enakega genetskega materiala. V preteklosti se je sicer številnim trtam pogosto dajalo ime Belina, kar je najverjetnejši razlog nastanka zgoraj naštetih sinonimov.
  • Rozga. Močna, rjava s črnimi pikicami.
  • List. Srednje velik, tridelen, debel. Ima velike in ostre zobce, zgornji del lista je temno zelen, listni pecelj pa rdečkast.
Mladika je rdečkasta in neporaščena.  Pri Drobni belini zelen in rahlo volnat vršiček, pri Debeli belini pa temno zelen. Je ena od sestavin cvička
  • Grozd. Velik, razvejan, zbit, s kratkim grozdnim pecljem. Jagodni pecelj je rumenozelen, gladek.
  • Jagoda. Okrogla, belorumena s komaj opazno črno pikico. Jagodni peclji so svetlo zeleni in dolgi.
Ime:
E-naslov:
Zadeva:
Komentar:
Vnesite zapordje znakov kot jih vidite v zgornjem polju
E-Novice
Aktualno

Stik
an image
Medpodjetniški Izobraževalni Center
Sevno 13
 
8000
Novo mesto

Email: centerizobrazbe@gmail.com

Srebrniče 041616540, Butična tržnica: 059076159
Učilna okusov Lj. 041786178